October 5

Trio auteurslezing

De Gemeentelijke Openbare Bibliotheek organiseert 5 oktober een trio auteurslezing van Arnon Grunberg, Margot Vanderstraeten en Joseph Pearce. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Soms zijn woorden krachtig genoeg om lange tijd na te echoën. Ze nestelen zich in hoofden, creëren etiketten en oordelen of voeden hardnekkige denkbeelden die soms hun eigen leven gaan leiden in individuen, een samenleving, in generaties. Hoe ontstaat vervreemding? Hoe beïnvloeden verhalen en collectieve herinneringen de manier waarop we onszelf en anderen zien? En hoe kunnen schrijvers hierin een rol spelen?

Drie auteurs met een scherpe pen en een al even scherpe blik gaan hierover in gesprek: Arnon Grunberg, Margot Vanderstraeten en Joseph Pearce.

Hun werk ademt een fascinatie voor outsiders, voor zij die zich binnen of net buiten een gemeenschap geplaatst voelen. Wat betekent het om ergens bij te horen of uitgesloten te worden? Hoe bepalen afkomst, cultuur en geschiedenis de manier waarop iemand gezien wordt, of zichzelf ziet?

Met openhartige reflecties en prikkelende inzichten nemen deze schrijvers je mee in een dialoog die raakt aan de kern van literatuur: het blootleggen van wat onder de oppervlakte sluimert, het bevragen van vanzelfsprekendheden waarmee we naar anderen kijken. Een ontmoeting tussen auteurs die met taal als wapen de mechanismen van stigmatisering blootleggen en uitdagen.

Arnon Grunberg is schrijver, spreker en panellid op literaire en maatschappelijke podia en publiceert regelmatig in toonaangevende Europese en Amerikaanse media.

Margot Vanderstraeten is een Belgische auteur en journalist, bekend om haar meeslepende en genuanceerde schrijfstijl. Ze brak door met romans als Mise en Place en Het vlindereffect, maar verwierf internationale bekendheid met Mazzel Tov (2017), een autobiografisch verslag over haar tijd als studiebegeleidster bij een orthodox-joodse familie. In Minjan keert ze terug naar de Joodse gemeenschap en verkent ze met joodse jongeren de spanning tussen traditie en moderniteit. Naast haar boeken schrijft ze columns en essays en voert ze diepgaande gesprekken met uiteenlopende stemmen uit de samenleving.

Joseph Pearce is een auteur met een rijk geschakeerd leven en een al even veelzijdig oeuvre. Als voormalig docent Nederlands en Engels begon hij zijn journalistieke carrière in Londen tijdens het Thatcher-tijdperk. Hij schreef romans, whodunits en familiekronieken waarin zijn Vlaams-katholieke en Joods-Duitse en Poolse wortels een belangrijke rol spelen. Pearce heeft hiermee een unieke stem in de literatuur. In zijn pas verschenen boek Schoon schip blikt hij met scherpte en warmte terug op een leven vol literatuur, liefde en vriendschap – een leven waarin zijn diverse identiteiten onvermijdelijk met elkaar in gesprek gaan. Zijn werk, doordrenkt van geschiedenis en persoonlijke zoektocht, toont hoe het verleden blijft doorwerken in het heden.