Arnon Grunberg

Louis Couperus

Algemeen Dagblad, dinsdag 26 juni 2007

Als je het Couperushuis verkoopt, is het verloren

DEN HAAG (ANP) - Frits Bolkestein, Arnon Grunberg, Rijk van Marion; met zo'n sterk actiecomité moet het Couperushuis in Den Haag toch behouden blijven. Dat stelde econoom en oprichter van het comité Arnold Heertje dinsdag.

Als alles goed gaat, komt de benedenverdieping van het pand aan de Surinamestraat in de toekomst ter beschikking van het Couperusmuseum.

Het pand waarin de schrijver Louis Couperus opgroeide en zijn beroemde roman Eline Vere schreef, staat sinds januari te koop. Voor krap drie miljoen euro doet de ambassadeur van Egypte het van de hand.

,,Als een andere partij het huis koopt, wordt het misschien opgedeeld in appartementen. De herinnering aan Couperus is dan voor altijd verloren. Als men later spijt krijgt van de verkoop, is het te laat'', aldus de 73-jarige Heertje.

De emeritus-hoogleraar heeft dan wel mooie herinneringen aan Eline Vere, dat hij als scholier las, de voornaamste reden van zijn actie is zijn bezorgdheid over het behoud van cultuur en natuur in Nederland.

Heertje richtte het comité op, maar verder houdt hij zich op de achtergrond. ,,Deskundigen trekken de kar. Zij richten zich in eerste instantie tot het Rijk, de provincie en de gemeente om het plan te financieren. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken'', aldus de econoom.


Louis Couperus Museum

Louis Couperus Genootschap