“Dat wij geneigd zijn onze vijanden psychopaten te noemen, hangt samen met de neiging alles en iedereen te medicaliseren, inclusief vijandschap. Dat is wederom te danken aan christendom en humanisme die ons ervan overtuigd hebben dat een wereld zonder vijanden binnen handbereik ligt. Als er dan per ongeluk eentje opduikt, schrikt men zo dat men meent dat de vijand niets anders dan een patiënt is die de juiste behandeling is misgelopen.
Kafka wist echter al dat de Messias altijd één dag te laat komt, namelijk net als hij niet meer nodig is. Zolang we ervan uitgaan dat de komst van de Messias de geweldloze wereld zal inluiden, moeten we concluderen dat een wereld zonder vijanden zijn intrede zal doen als de laatste vijand met veel geweld is verslagen.”
In zijn dankwoord bij de uitreiking van de PC Hooftprijs afgelopen donderdag sprak Arnon Grunberg over de kleine culturele wereld waarin graag consensus wordt geveinsd, het enige serieuze probleem van de literatuur (de afbeelding van geweld) en het belang van het cirkelen om de zogenoemde verboden plekken. Een ingekorte versie van het dankwoord is in NRC Handelsblad en De Standaard te lezen.
Interviews
In aanloop naar de prijsuitreiking verschenen diverse interviews met Grunberg in de media:
De Volkskrant: ‘Ik schrijf over duisternis in de hoop de wereld lichter te maken’.
De Standaard: ‘Ik heb altijd graag gevaarlijk willen zijn’.
Op1: Grunberg winnaar PC Hooftprijs voor verhalend proza.
Nieuwe Revu: schrijver Arnon Grunberg begint een nieuwe religie: ‘Alles moet kapot en ondergekotst’.