Arnon Grunberg

Uitreiking Johannes Vermeer Prijs

Uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu ontving Arnon Grunberg woensdag 16 november de Johannes Vermeer Prijs 2022 vanwege zijn ‘uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten’. De jury onder leiding van Andrée van Es roemt de kracht van Grunbergs stem en de herkenbaarheid van zijn schrijven.

In zijn dankwoord sprak Grunberg over dansende brandnetels, het omarmen van de status-quo en de door Manès Sperber genoemde vergissing ‘dat wijsheid alle dwaasheid uitsluit en bescherming biedt tegen onverstandig gedrag’. Ter ere van de prijsuitreiking schreef Charlotte Van den Broeck een essay aan Grunberg over sinaasappels en de Russische filosoof Mikhail Bakhtin.

In de media
Naar aanleiding van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs 2022 verschenen in de media meerdere berichten over Grunberg. In Het Parool maakte Dries Muus een uitgebreid profiel over zijn werk: "Hoezeer Grunberg de voorspelbaarheid ook probeert voor te blijven, één ding kunnen we aannemen: welke onverwachte werelden en kunstvormen hij ook onderzoekt, hij blijft zich zelf als instrument inzetten, een even toegewijde deelnemer als scherpe observator."

Daarnaast ging Grunberg in Met het Oog op Morgen in gesprek over zijn schrijverschap, het gewicht van de Johannes Vermeer Prijs en het verlangen van de mensheid om het noodlot naar zijn hand te zetten.

Foto: Anne Reitsma Fotografie