Arnon Grunberg

Holocaust Literatuur Prijs 2023

Unaniem heeft de jury besloten de Holocaust Literatuur Prijs 2023 toe te kennen aan De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam van Wally de Lang. Zij heeft een uiterst precieze studie geschreven over de twee razzia’s die aan de Februaristaking voorafgingen.

Uit het juryrapport: “De Lang heeft een uiterst precieze studie geschreven over de twee razzia’s die aan de Februaristaking voorafgingen. (…) De Lang beschrijft de halfslachtigheid van het Rode Kruis, de naïviteit, de onmacht van de Joodse Raad en de onverwachte hulp van Nederlandse politieagenten aan enkele opgepakte Joden, en dat zonder te vervallen in morele verontwaardiging of speculaties die niet bevestigd kunnen worden. Haar stijl is beheerst en onderkoeld en daardoor buitengewoon effectief.”

De jury bestaat uit Job Cohen, Toef Jaeger en Arnon Grunberg. De Holocaust Literatuur Prijs is een tweejaarlijkse prijs en bekroont het beste boek met de Holocaust als thema. In aanmerking komen fictie en non-fictie teksten, die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en waarin de Holocaust een hoofdrol speelt. Ook nog niet gepubliceerde teksten waarin de Holocaust een belangrijke rol speelt kunnen bekroond worden.

De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en bestaat uit een bedrag van tweeduizend euro en een diner met de jury, indien de prijswinnaar daar behoefte aan heeft.

Zie voor meer informatie Stichting Hermann & Hannelore Grünberg.

In de uitzending van Op1 werd bekend gemaakt dat Wally de Lang deze prijs heeft gewonnen.