Arnon Grunberg
Siol,
2018-04-21
2018-04-21, Siol

Roman Tirza starševsko vseobsegajočo ljubezen prikaže v drugačni luči


Barbara Pavčnik

Tirza je zgodba o očetu, ki po tem, ko ga žena zapusti, vse svoje sile usmeri v vzgojo svojih dveh hčera. Ibi, starejša, kmalu zapusti dom in se preseli v Francijo. Tirza, gimnazijka, zelo nadarjena (predvsem za čelo in plavanje), postane najpomembnejša v očetovem življenju.

Jörgen Hofmeester je vedno poskrbel, da tisti okrog njega niso ničesar pogrešali. Ženi je kljub težavam "priskrbel" dva otroka, hišo v najlepšem delu Amsterdama, ima tudi skrivni bančni račun, na katerem se je znašlo že kar nekaj denarja. A zdaj se vse začne podirati. Žena se vrne, Tirza odhaja na večmesečno potovanje, denarja ni več, v službi so ga (skoraj) odpustili.

Za slovo od gimnazije in stare Evrope (Tirza namreč odhaja v Afriko) ji bo priredil nepozabno zabavo. Povabljeni so učitelji, sošolci in sošolke, ki jih je že večkrat srečal zgodaj zjutraj v svoji hiši, prekrokane in smrdeče po cigaretnem dimu. Pripravil je odlično hrano, poskrbel za pijačo (predvsem tako, ki jo Tirza obožuje), ob pravem trenutku bo zaigrala glasba, zagorele bodo bakle na vrtu … Vsi bodo videli, da je super oče, najboljši, kar jih je. Neviden, seveda, neopazen, ampak na to je že navajen, skoraj nikoli ga nihče ne opazi.

Ko Jörgen Tirzo in njenega fanta pospremi na letalo za Afriko, se njegovo bedno življenje lahko kar konča. A Tirza se ne javi. Je sploh še živa? Se ji je v Afriki kaj zgodilo?

Odličen roman, ki na koncu odgovori tudi na ponavljajoče se vprašanje: da, zver v Jörgenu je še kako živa!