Arnon Grunberg
Avtora.com,
2016-09-12
2016-09-12, Avtora.com

На фокус: "Тирза" на Арнон Грюнберг


Unknown author

Критиците определят "Тирза" като един от най-значимите романи на 21-ви век. Дълбоко психологически, изключително напрегнат и едновременно с това неусетно увличащ читателя, романът е поредното доказателство за майсторството на Арнон Грюнберг.

Арнон Грюнберг е от писателите, които обичат да провокират. И с действията, и с книгите си. Става световноизвестен още с първия си роман "Сини понеделници". Тогава Грюнберг е само на 23 години, а книгата печели две престижни литературни награди и е сравнявана (не без основание) със "Спасителят в ръжта".

Да те сравнят със Селинджър е повече от комплимент, всъщност е чиста форма на признаване на талант, затова съвсем не е изненадващо, че Грюнберг е много продуктивен автор. Романите му, повече от десет на брой, са преведени на тридесет езика, а освен тях той пише статии, пиеси, стихове и есета.

Изключен от гимназията на седемнайсет години, за което разказва в "Сини понеделници", Грюнберг е бунтар, който печели конкурси, използвайки псевдоними, не се притеснява да бъде циничен, но умее да бъде и деликатен. И най-важното – пише толкова увлекателно, че ви е трудно да се откъснете от книгите му.

"Тирза" е един от най-успешните му романи, абсолютен бестселър, донесъл му още две литературни отличия и определян от критиците в Холандия като най-значимия роман на 21-ви век. Трилър в най-чист вид и все пак безкрайно различен от повечето трилъри, които сме свикнали да откриваме по върховете на класациите за най-продавани книги – "Тирза" е роман, който стиска за гърлото.

Книгата започва спокойно, с една тиха, но изключително въздействаща картина на останките от едно семейство, което никога не е било цяло. Йорген Хофмейстер приготвя суши за партито, което дъщеря му Тирза организира.

"Тирза, най-малката му дъщеря, най-сполучливата. Отличен резултат както отвътре, така и отвън" – това си мисли Хофмейстер, а също и как да бъде добър домакин, защото знае, макар Тирза никога да не му го казвала директно, че това парти е важно за нея.

Освен това знае, че тайната на родителството е "да се раздаваш. Обичта на родителя е жертвата, която се принася мълчаливо. Всяка обич е жертва". За самия Йорген Хофмейстер именно Тирза, която обича безмерно, е най-важна.

Не много отдавна той е имал всичко – хубава работа, красива съпруга, чудесни дъщери и къща в елитен квартал. Привидно идеалното му семейство обаче никога не е било щастливо. Жена му го е напуснала за пореден път преди три години, а майчинството никога не е било стихията й.

Сега Йорген има само къщата, голямата дъщеря се е изнесла, Тирза също скоро ще напусне дома си, за да замине за Африка, а съпругата му, завърнала се изненадващо, когато отдавна вече е спрял да я чака, просто не е част от семейството.

Тирза заминава за Африка с приятеля си мароканец, за когото Йорген подозира, че е свързан с терористична организация. Седмици наред момичето не се обажда и Йорген също заминава за Африка, за да открие любимата си дъщеря. Дали ще успее обаче?

"Тирза" е роман за бащината обич, но и за лудостта, за разпада на семейството и личността. Едноименната екранизация с режисьор Рудолф ван ден Берг повтаря успеха на книгата, а Арнон Грюнберг е един от специалните гости в рамките на предстоящото второ издание на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri.

Ако искате да прочетете романа, преди да се срещнете с автора му, и да гледате филма, най-прекият път към всичко това е ТУК.