Arnon Grunberg
Bukla,
2011-11-01
2011-11-01, Bukla

Plavi ponedeljki


Vesna Paradiž

Arnon Grunberg je nizozemski pisatelj, ki se ponaša z množico eminentnih literarnih nagrad ter eden redkih avtorjev, ki v svoja dela presenetljivo odkrito in brez sramu vpleta lastno življenje. Večino svojih mladostnih dogodivščin je opisal v absurdnem, ciničnem in duhovitem prvencu Plavi ponedeljki, romanu o junaku Arnonu Grunbergu, ki opusti šolanje, zamenja nekaj občasnih služb, nazadnje pa si v zdolgočaseni osamljenosti dneve zapolni s parado prostitutk najrazličnejših ras in narodnosti z amsterdamskega »podzemlja« Plavi ponedeljki so zbirka razmislekov o odnosu do preteklosti, do človeškega bivanja in o iskanju lastne, zase sprejemljive usode, s katerimi pisatelj bralca zabava, vznemiri in mestoma osupne.
Recenzija Bukla Roman je napol avtobiografska zgodba nizozemskega avtorja (ki se zadnje čase sicer ukvarja s pridelavo vina), njegovo življenje pa spoznavamo skozi dinamično pisana poglavja, v katerih se brez postanka izmenjujejo trenutki huronskega smeha, ki jim takoj takoj nato sledijo solze. Roman govori o odraščanju v nestabilnem mladostniškem okolju, kjer ne šola (ki jo opusti), ne družina (nesramen in žaljiv bolan oče in jezna mati), ne ljubezen (prvo simpatijo zamenjajo obiski pri prostitutkah) ne predstavljajo trdne točke, ki bi iskalcu lastnega mesta pod soncem pokazala pravo smer. Konec koncev ni čudno, da si je avtor prek svojih izkušenj izmislil novo življenje, in ga komaj triindvajsetleten ovekovečil v tem romanu, ki je bil razglašen kot najboljši prvenec leta 1994.

Roman je napol avtobiografska zgodba nizozemskega avtorja (ki se zadnje čase sicer ukvarja s pridelavo vina), njegovo življenje pa spoznavamo skozi dinamično pisana poglavja, v katerih se brez postanka izmenjujejo trenutki huronskega smeha, ki jim takoj takoj nato sledijo solze. Roman govori o odraščanju v nestabilnem mladostniškem okolju, kjer ne šola (ki jo opusti), ne družina (nesramen in žaljiv bolan oče in jezna mati), ne ljubezen (prvo simpatijo zamenjajo obiski pri prostitutkah) ne predstavljajo trdne točke, ki bi iskalcu lastnega mesta pod soncem pokazala pravo smer. Konec koncev ni čudno, da si je avtor prek svojih izkušenj izmislil novo življenje, in ga komaj triindvajsetleten ovekovečil v tem romanu, ki je bil razglašen kot najboljši prvenec leta 1994.