Arnon Grunberg
De Telegraaf,
2008-09-27
2008-09-27, De Telegraaf

Nieuwe roman Grunberg ziet het licht in België


EUPEN - De nieuwe roman Onze Oom van Arnon Grunberg zag zaterdag het licht in België. De 37-jarige schrijver koos voor het plaatsje Eupen voor de presentatie naar aanleiding van het 'cordon sanitaire' dat hij rond de Nederlandse literatuur heeft getrokken.

Grunberg liet in november weten zich uit het Nederlandse literaire leven terug te trekken na een relletje tijdens de uitreiking van de AKO Literatuurprijs. Collega-schrijver A.F.Th. van der Heijden weigerde toen in een ruimte met Grunberg te verkeren. „Vanaf nu zal ik over Nederlandse collega's zwijgen en mij beperken tot een beleefde glimlach”, schreef hij in de Vlaamse krant De Morgen. „Nooit zal ik meer aanwezig zijn tijdens literaire activiteiten in Nederland.” „Het is een spel dat ik serieus speel”, lichtte Grunberg zaterdag toe. „Ik wil mijn publieke aanwezigheid tot een minimum beperken.” Zo zullen ook geen signeersessies plaatsvinden in Nederland om zijn nieuwe roman te promoten. „Ik vind signeren in een boekhandel ook niet het meest gelukzalige werk. Als mensen naar mij toe komen met een boek, signeer ik wel. Ik ben een heel beleefd mens.” Voor de wetenschap komt hij wel naar Nederland. Hij geeft momenteel zes weken lang gastcolleges aan de Universiteit Leiden en volgend jaar is hij als gastdocent verbonden aan de universiteit in Wageningen.
Grunberg kwam op Eupen uit omdat het in een grensgebied ligt. Tot de Eerste Wereldoorlog hoorde het stadje bij Duitsland. „Het is een raar gebied”, aldus de schrijver. Zijn volgende boeken worden wat hem betreft in Leuven en Keulen gepresenteerd. „Er moet een 'eu' in het woord zitten. Al lijkt het me ook wel eens leuk een boek te presenteren in een land dat zo ver weg ligt, dat er niemand komt.” Zijn nieuwste roman speelt zich af in een oorlogsgebied, net als Eupen dat ooit was. In Onze Oom worden de lotgevallen beschreven van majoor Anthony en het meisje Lina, in een land dat wordt verscheurd door politieke onlusten. De majoor besloot het meisje te sparen, nadat hij eerst haar ouders liet vermoorden. Hij wil zijn vrouw verrassen met de kant-en-klare dochter van iemand anders. Lina gaat, terwijl de majoor elders in het land een operatie leidt, echter op zoek naar haar biologische ouders. Tijdens haar zoektocht wordt ze ongewild ingelijfd door de rebellen.
Grunberg deed voor het boek onder meer inspiratie op in oorlogsgebieden. Hij is al een paar keer in Irak en Afghanistan geweest. „De ervaringen in die gebieden waren belangrijk voor deze roman”, zegt de auteur, die zegt zich aangetrokken te voelen tot conflicthaarden. „Ik heb begrepen wat er aantrekkelijk aan is. In het gruwelijke zit een aantrekkingskracht. Het ondervinden van gevaar zou iets verslavends kunnen hebben. Toen ik een raketaanval meemaakte in Afghanistan, kreeg ik een enorm geluksgevoel.” Komende winter gaat hij terug naar Irak. Na de gastcolleges in Leiden gaat hij aan de slag met een nieuwe roman.