Arnon Grunberg
Limburgs Dagblad,
2008-10-15
2008-10-15, Limburgs Dagblad

Betrokken Grunberg


Bevreesd voor te veel ikkigheid in zijn boeken, trok Arnon Grunberg (37) de wereld in. Veel schrijvers zetten 's morgens hun pc aan en morgens hun pc aan en gaan piekeren waarover ze het zullen gaan hebben. Grunberg besefte dat dit voor hem een doodlopende weg zou zijn.
Sowieso was het al geen stilzitter. Vertrok na zijn eerste boek naar New York en ging er werken in een pizzeria, kelnerde in Europa een poosje in een internationale trein en reisde van Monte Carlo naar Sao Paolo om er verslag van te doen in de NRC. Het liefst naar vage, identiteitsloze plekken.
Het was dus geen verrassing dat hij Onze oom in de Duits sprekende Belgische stad Eupen ten doop hield. Die vaagheid, onbestemdheid en ongrijpbaarheid van deWunderknabe van de letteren blijkt hij te hebben vervangen door een grote mate van betrokkenheid bij de wereld. Dat kwam door twee reizen. Samen met de vader van een in een Zuid-Amerikaanse cel opgesloten revolutionaire jonge vrouw, bezocht hij deze politiek actieve maar nu voor lange tijd opgeborgen vrouw. Hij zag hoe moeizaam vader en dochter met elkaar omgingen, zo zei hij in VN. Bemerkte hoezeer familieleven en oorlog in elkaar grijpen. En hij reisde als embedded reporter mee met de Nederlandse troepen in Afghanistan.
Misschien is het nog veel complexer, maar zeker is dat deze twee reizen de schrijver een andere weg deden inslaan. Minder ik en meer wij of voor mijn part zij. Feitelijk en emotioneel hoofdpersonage van Onze oom is het meisje Onze oom is het meisje Lina uit een Zuid-Amerikaans guerilla- land. Haar ouders worden dood geschoten door een legereenheid van De Majoor.
Hij ontfermt zich over het kind. De majoor, die onvruchtbaar is, schenkt het meisje aan zijn overspelige vrouw. Die had al een zwembad van hem gekregen, maar 'een zwembad is geen kind', schrijft Grunberg in zijn onnavolgbare zwart humoristische stijl.Wie wel eens Tony Soprano bladeren heeft zien scheppen uit zijn zwembad, weet hoeveel liefde mannen kwijt kunnen in een zwembad. En beseft hoe groot de liefde van de majoor voor Lina moet zijn om haar nog hoger te achten dan zijn zwembad. Dat zijn vrouw daar anders over denkt, zal u niet verbazen. Enfin, meer dan zeshonderd pagina's volgt u naar adem happend een verhaal over een arm maar dapper kind dat net als de schrijver zelf behoort tot de stam der lieve maar cynisch wereldwijze overlevers. Onze oom is absolute top. Zet hem maar tussen W.F. Hermans en Isaac Babel.