Arnon Grunberg
Van de reis: de kermis, het circus en de mensen
Van de reis: de kermis, het circus en de mensen image
Published
2015
Publisher
Thoth
Language
Dutch
ISBN
9789068686746

Steeds onderweg, reizend van stad naar stad en van dorp naar dorp. Dat is het opvallendste element in het leven van kermisexploitanten, circusmedewerkers en hun kinderen. Velen staan jaar in jaar uit op meer dan veertig verschillende kermis- of circusterreinen. Het is een leven van opbouwen, kermis draaien of een circusvoorstelling geven en weer afbreken. Een bestaan van afwisseling en mobiliteit.

''Van de reis'' van Jac Weerts biedt een bijzondere kijk achter de schermen van deze geheimzinnige wereld van vermaak, kunst en illusie. Documentair fotograaf Weerts heeft jarenlang in zijn caravan tussen de woonwagens geleefd - onder andere als leerkracht van de Rijdende School (een school voor kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers) - en deel uitgemaakt van deze specifieke gemeenschap.

Door zijn vele ontmoetingen heeft hij op diverse locaties het reizende volksvermaak op prachtige wijze weten vast te leggen. Van opbouwers, clowns en acrobaten tot circustenten, salonwagens en de ijzeren discipline van de artiesten. Dynamische, realistische en ontroerende beelden. De thematisch ingedeelde foto-essays beginnen met korte verhalen van diverse schrijvers, waaronder Jet Bakels en Arnon Grunberg.