Arnon Grunberg
De Morgen,
2008-10-06
2008-10-06, De Morgen

Het Andere Boek in Antwerpen beleeft een topeditie


Dirk Leyman

ANTWERPEN l Veel volk, sfeer én voorname schrijvers op Het Andere Boek, het Antwerpse festival waar het betere literaire en non-fictieboek dit weekend de teugel vierde. Met 4.500 bezoekers over het hele weekend barstte het Zuiderpershuis bij momenten uit zijn voegen, zeker voor de komst van Arnon Grunberg en Rudi Vranckx.

Na een aantal magere jaren is Het Andere Boek sinds zijn verhuis naar het Zuiderpershuis weer uit het dal gekrabbeld. Ooit ontstaan als uitgesproken alternatieve en linkse boekenbeurs is het, zonder zijn roots te verraden, uitgegroeid tot het evenement waarop het boekennajaarsaanbod voor het eerst in al zijn glorie ligt te pronken. Ruim zeventig standhouders van allerlei pluimage brachten er dit weekend hun waar aan de man. Maar de grote aantrekkingspolen bleken opnieuw de plejade aan interviews en debatten, waarin zowel het literaire als non-fictieboek zijn zeg kreeg. Op zaterdag was de massa present voor Lieve Joris, die haar nieuwe Congoboek De hoogvlaktes kwam voorstellen, en voor een debat met VRT-journalist Rudi Vranckx. Op zondag maakte Wouter Deprez goede sier. Organisator Vincent Scheltiens is in zijn nopjes over de 32ste editie: "Zowel op zaterdag als op zondag haalden we flink meer bezoekers dan vorig jaar."

Voor de echte stormloop tekende echter Arnon Grunberg, van wie zonet de 'oorlogsroman' Onze Oom uit is. Interviewer van dienst Mark Schaevers was gewapend met een batterij documentatie en schuwde de persoonlijke vragen niet. Zo kwamen we te weten dat zijn volgende roman zich allicht tegen het decor van New York zou voltrekken. En nee, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, vindt de workaholic het geluk niet enkel tijdens het schrijven. "Dat kan ook weleens tijdens een partijtje baseball", "als het niet te lang duurt, tien minuten of zo." Schaevers polste Grunberg hoe de schrijver tegenover het vaderschap stond, waarop hij zonder verpinken het belang benadrukte van "hele goede au pairs, zodat eventueel kinderrumoer me niet van het werk afhoudt". Op Grunbergs graf komt allicht een frase waarin zijn voorkeur voor linguini komt te staan. "Ik zou het wel leuk vinden als de mensen me later offers komen brengen met schaaltjes Italiaanse pasta", zo grinnikte Grunberg. Gedempter ging het eraan toe in het druk bijgewoonde tweegesprek met de 79-jarige Remco Campert en Pjeroo Roobjee, die zijn comeback maakt als prozaïst met de grimmige verhalenbundel Naar betere oorden. De vermoeid ogende maar immer productieve Campert liet zich ontvallen dat hij het columnisme voorgoed vaarwel heeft gezegd. "Ik wil niet het graf in als columnist, maar liever als prozaïst of dichter." Campert las een gedicht uit zijn bundel Nieuwe herinneringen voor en besloot: "Sterven is geen excuus."

Bij de standhouders geen pessimisme maar grote tevredenheid, bij De Groene Waterman was er zelfs sprake van lichte euforie over de verkoop. Edith Aerts: "Bij de literatuur verkochten Arnon Grunberg, Erik Vlaminck, Joke van Leeuwen en ook het debuut van Paul Baeten Gronda zeer goed. Bij de non-fictie gingen vooral de boeken van Lieve Joris, Rudi Vranckx, Dirk Verhofstadt en het pamflet van Anne Provoost Beminde ongelovigen vlot over de toonbank. "Het erg gevarieerde programma heeft de verkoop geen kwaad gedaan", denkt Aerts.

Zowel op zaterdag als op zondag haalden we flink meer bezoekers dan vorig jaar In Het Antwerpse Zuiderpershuis mocht voor de 32ste editie van Het Andere Boek 4.500 bezoekers verwelkomen.