Arnon Grunberg
Hoe kun je authentiek leven?
Hoe kun je authentiek leven? image
Published
2022
Publisher
de Volkskrant
Language
Dutch

“In het genre van de coming-of-ageroman neemt De gelukzalige jaren van tucht van de 81-jarige Zwitsers-Italiaanse schrijver Fleur Jaeggy een unieke plek in. Het boek kwam in 1989 in Italië uit en is onlangs opnieuw in Nederland verschenen. Hier geen zoektocht naar authenticiteit en waarachtigheid in een phony wereld, zoals Holden Caulfield dat zou noemen. Zijn weerzin tegen de oppervlakkige middenklasse en haar gestes is feitelijk gemeengoed geworden. Jaeggy beschrijft met verve jeugdige gelatenheid, een gelatenheid vol ingehouden levenslust.

De hoofdpersonen van deze roman zijn jonge meisjes op een kostschool in de buurt van Appenzell, een van de meest conservatieve regio’s van Zwitserland. Mannen zijn in deze wereld afwezig. Jaeggy schrijft dat er ‘schaarste aan mannen’ heerste; de mannen die er waren, waren voornamelijk oude mannen, gekken of huismeesters.”

Op 31 mei verscheen in de Volkskrant een essay van Arnon Grunberg over de roman De gelukzalige jaren van tucht van de inmiddels alweer 81-jarige Zwitsers-Italiaanse schrijfster Fleur Jaeggy (vertaling: Annegret Bötttner en Leontine Bijman). Over de invloed van de romantiek op ons beeld van het kind – op wat heeft de romantiek geen blijvende invloed gehad? – over het genie en de kostschool, het verlangen naar eeuwige jeugd en het leven als een voltooide parabel.